Czy jedzenie oliwy z oliwek może uchronić przed przedwczesną śmiercią? Jest wynik badania
Oliwa z oliwek jest smacznym i zdrowym dodatkiem do sałatek, pieczywa lub innych dań. Wiele mówi się o jej prozdrowotnych właściwościach, które doceniano już 4000 lat p.n.e. W takich krajach jak Armenia, Palestyna i Indie oliwę z oliwek stosowano do nawilżania skóry, ale również jako lekarstwo. Dziś oliwa z oliwek, ta z pierwszego tłoczenia, najwyższej jakości, jest podstawą diety śródziemnomorskiej.
Rodzaje oliwy z oliwek
-
Extra Virgin – jest uzyskiwana z tłoczenia świeżych oliwek, niepodlegająca żadnym procesom chemicznym. Jej smak, kolor, zapach zależą od odmiany oliwek, z jakich została wytworzona. Aby można było nazwać oliwę extra virgin, czyli najwyższej kategorii oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, musi być spełnionych wiele obowiązujących wymagań chemicznych, przede wszystkim dotyczących kwasowości wyrażonej w kwasie oleinowym nie większej niż 0,8 g na 100 gramów.
-
Rafinowana oliwa z oliwek – jest otrzymywana w wyniku procesu rafinacji oliwy, która nie spełnia jakościowych norm i nie może zostać sklasyfikowana jako extra virgin. Proces rafinacji pozbawia oliwę smaku, koloru i zapachu, przez co staje się zupełnie neutralna. Następnie dodaje się do niej niewielką ilość oliwy z pierwszego tłoczenia, aby uszlachetnić tłuszcz i nadać mu cech organoleptycznych.
- Oliwa z wytłoczyn z oliwek – jest otrzymywana przez zmieszanie rafinowanej oliwy z oliwek z wytłoczyn oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zabieg zmieszania różnych oliw przeprowadza się przede wszystkim dla poprawienia smaku. Jest to oliwa najniższej kategorii.
Jaką ilość kalorii zawiera łyżka oliwy z oliwek?
1 łyżka lub 13,5 gramów oliwy z oliwek zawiera:
- 119 kalorii,
- 13,5 g tłuszczu, w tym 1,86 g tłuszczów nasyconych,
- 1,9 miligrama witaminy E,
- 8,13 mikrogramów witaminy K,
- śladowe ilości wapnia i potasu,
- polifenole, tokoferole, fitosterole oraz inne przeciwutleniacze.
Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko chorób serca i raka
Naukowcy prowadzili przez 28 lat badanie dotyczące wpływu spożywania oliwy z oliwek na zdrowie. Jedna z uczestniczących w nim grup osób jadła codziennie więcej o 1/2 łyżki oliwy z oliwek niż pozostali uczestnicy. Badanie wskazało, że u tych, którzy spożywali więcej oliwy z oliwek:
- ryzyko zgonu z powodu chorób serca było niższe aż o 19 proc.,
- ryzyko zgonu z powodu raka było niższe o 17 proc.,
-
ryzyko zgonu z powodu chorób układu oddechowego było niższe o 18 proc.,
- ryzyko zgonu z powodu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona lub Alzheimera było niższe aż o 29 proc.
Inne badania, dotyczące korzyści zdrowotne wynikających ze spożywania niewielkiej ilości oliwy z oliwek prowadzone są przez naukowców w Hiszpanii.